MS hastalığını yenmek mümkün mü?

Üzel, “MS hastalığın tam tedavisi bulunmamaktadır. Ataklar sırasında MS tedavisine gecikmeden başlanmalıdır. Sürekli MS atağı geçiren hastalara atakları yüzde 30-40 oranında önleyen koruyucu tedaviler (aşı) uygulanır. İnterferon ve oral tedaviler de son yıllarda hastalığın seyrinde yaygın kullanıma girmiştir.

MS hastaları nelerden uzak durmalı?

Hastalara sıcak ortamlardan kaçınmalarını öneren Doç. Dr. Selda Korkmaz, "Sıcak, özellikle omurilikte lezyonu olan hastalarda sinir iletiminde bozulmayı artırarak hastanın daha fazla semptom hissetmesine neden olur, sıcaktan uzak durarak hastanın kendini daha rahat hissetmesi sağlanabilir” dedi.

MS liler hangi aşıyı olmalı?

MS hastalarının da diğer kişiler gibi bazı covid-19 aşılarının yaptırmasında sakınca bulunmamaktadır. Bu aşamada ülkemizde var olan Çin-Sinovac (inaktifvirüs) aşısı güvenli görünmektedir. Bu aşının covid-19 enfeksiyonunu ağır geçirme söz konusu olduğunda koruyucu etkinliği yüksek bulunmuştur.

MS hastalığı nasıl tedavi edilir?

MS hastalığın tam tedavisi bulunmamaktadır. MS ataklarını ve olağan atakların etkilerini azaltmaya yönelik tedaviler uygulanmaktadır. Sürekli MS atağı geçiren hastalara atakları 0-40 oranında önleyen koruyucu tedaviler (aşı) uygulanır. Ayrıca bu koruyucu tedavi atak sonrası engelli kalma riskini de azaltır.

MS hastalığı tamamen iyileşir mi?

MS hastalığın tam tedavisi bulunmamaktadır. MS ataklarını ve olağan atakların etkilerini azaltmaya yönelik tedaviler uygulanmaktadır. Sürekli MS atağı geçiren hastalara atakları %30-40 oranında önleyen koruyucu tedaviler (aşı) uygulanır. Ayrıca bu koruyucu tedavi, atak sonrası engelli kalma riskini de azaltır.

MS lezyonları kaybolur mu?

Yeni MS ilaçları için FDA tarafından onay alınması tipik olarak ilacın 24 ay boyunca beyin lezyonlarının sayısını azaltma yeteneğine bağlıdır. Bununla birlikte, lezyonlar atrofiye bağlı olarak da küçülebilir veya tamamen ortadan kaybolabilir.

MS hastalari ne yiyemez?

Bazı yiyecekler MS hastaları için zararlı olabilir. 1.Doymuş yağlar ve işlenmiş gıdalar: İşlenmiş gıdalar insan sağlığı üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir, özellikle yüksek miktarda; doymuş yağ, trans yağ, hidrojene yağlar, ilave sodyum-tuz, ilave şeker içeriyorsa.